preskoči na sadržaj

Tehnička škola Sisak

Stručna praksa učenika u Italiji

STRUČNA PRAKSA UČENIKA TEHNIČKE ŠKOLE SISAK

U BOLONJI

Učenici Tehničke škole Sisak u sklopu projekta „EU iskustvom do kompetencija za tržište rada“ proveli su dva tjedna na stručnoj praksi u tvrtkama koje su smještene u okolici grada Bolonje u Italiji.

Cilj odlaska na stručnu praksu u poduzeća u Italiji bio je da učenici steknu nove komepetencije potrebne na tržištu rada, razviju svoje profesionalne i komunikacijske vještine, pokazažu snalažljivost i samostalnost u jednoj potpuno novoj i drugačijoj životnoj okolini, steknu poslovne kontakte, usavrše engleski jezik, nauče osnove talijanskog jezika i upoznaju kulturu jedne nove zemlje.


Učenici su boravili u dvije grupe. Prva grupa od 21. veljače 2016. do 5. ožujka 2016. sa ukupno 22 učenika i dva nastavnika u pratnji. Učenici koji su bili na stručnoj praksi su: Antonio Blažević, Fran Došen, Ivan Čutura i Martin Čižmešinkin iz 4.a razreda, zanimanja strojarski računalni tehničar, Gabrijela Čulina, Ivan Joha i Marin Ivičinec iz 4.b razreda, zanimanja tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, Karlo Đurić, Antonio Filković, Antonio Zbačnik, Oliver Šoštarić i Kristina Kramar iz 4.c razreda, zanimanja tehničar za elektroniku, Sven Čakarić, Antonio Crnić, Bruno Čihor, Denis Benčec i Filip Žarinčić iz 4.d razreda, zanimanja tehničar za računalstvo i Martina Debeljak, Matej Zebić, Sara Kraljić, Tamara Matošević i Filip Galić iz 4.e razreda, zanimanja ekološki tehničar.

Druga grupa obavila je stručnu praksu od 6. ožujka 2016. do 19. ožujka 2016. sa ukupno 23 učenika i dva nastavnika u pratnji. Učenici koji su bili na stručnoj praksi su: Tomislav Faletar, Vladimir Zeman, Mihael Lovrek, Mateo Popović, Mateo Roc iz 4.a razreda, zanimanja strojarski računalni tehničar, Tihomir Mikulčić, Hrvoje Pavičić, Vedran Odribožič iz 4.b razreda zanimanja tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, Luka Ičanović, Matej Mutapčija, Patrik Pavlović, Rino Rimay, Krešimir Špoljarić i Marko Šebalj iz 4.c razreda, zanimanja tehničar za elektroniku, Franko Selak, Helena Pejnović, Karlo Babić, Kristijan Jakovljević i Marko Marinović iz 4.d razreda, zanimanja tehničar za računalstvo i Alen Marčeta, Josip Sadak, Lorena Šalić i Marija Vargek iz 4.e razreda, zanimanja ekološki tehničar.

http://www.sisak.info/praksa-tehnicka-skola/

https://www.facebook.com/Bologna-2016-EU-iskustvom-do-kompetencije-tržišta-rada-1502967869996959/?fref=ts

http://www.hrt.hr/enz/regionalni-dnevnik/333922/

 

 


Tiskovna konferencija prije odlaska učenika na mobilnost u Italiju

EU ISKSUTVOM DO KOMPETENCIJA ZA TRŽIŠTE RADA

U Tehničkoj školi Sisak održana je tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen projekt stručne prakse učenika Tehničke škole Sisak u gradu Bolonji u Italiji.

Na predstavljanju projekta sudjelovali su predsjednica skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić, zamjenik župana Marin Piletić, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Darijan Vlahov, ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović i voditelj učenika Stevče Arsoski.

Predstavljanju su prisustvovali i učenici: Marin Ivičinec, Ivan Joha, Bruno Čihor, Fran Došen, Denis Benčec, Tamara Matošević i Martina Debeljak.

Ravnatelj Tehničke škole Sisak je istaknuo da su priliku da steknu mežunarodno iskustvo rada u talijanskim poduzećima dobili najbolji učenici. Učenici će provesti dva tjedna radeći u poduzećima u gradu Bolonji u regiji Emilio-Romagne koje je jedan od industrijski najrazvijenijih regija u EU i imat će prilike u kvalitetnim poduzećima steći bogato praktično iskustvo.

Svi nazočni su se složili kako je ovo još jedan vrijedan projekt Tehničke škole Sisak, a predsjedci županisjke skupštine Ivanka Roksandić je istaknula kako je to važan projekt i za cjelokupno obrazovanje u županiji. Zamjenik župana Marin Piletić je pohvalio projekt i istaknuo želju da se učenici koji će na praski steći nova znanja i vještine s uspjehom uključe u gospodarski razovoj županije nakon završetka obrazovanja.

 

http://www.portal53.hr/vijesti/sisacko-moslavacka-zupanija/98-smz/27383-eu-iskustvom-do-kompetencija-za-trziste-rada.htm

http://www.sisak.info/iz-tehnicke-skole-na-praksu-u-italiju/

http://mreza.tv/uz-europska-iskustva-do-trzista-rada/

https://www.radio-banovina.hr/tag/eu-iskustvom-do-kompetencija-za-trziste-rada/

http://www.eupr.hr/vijesti/eu-iskustvom-do-kompetencija-za-trziste-rada/n8722.html

http://sisakportal.hr/ucenici-tehnicke-skole-sisak-idu-na-strucnu-praksu-u-italiju/?cbg_tz=-120

 


Priprema učenika za odlazak na stručnu praksu u Italiju

 

EU ISKUSTOM DO KOMPETENCIJA ZA TRŽIŠTE RADA

Tehnička škola Sisak organizirala je pripremu sudionika mobilnosti. Organizirana je jezična, pedagoška i kulturološka priprema.
Jezična priprema održana je iz talijanskog jezika i to u trajanju od 20 sati. Pripremu je organizirala firma HalPet iz Zagreba a održana je u pet dana po četiri sata i to u dvije grupe (15. siječnja 2016, 22. siječnja 2016., 29. siječnja 2016., 5. veljače 2016. i 12. veljače 2016.). Pripremu iz engleskog jezika za sudionike mobilnosti održaje su nastavnice engleskog jezika, zaposlenice Tehničke škole Sisa. Ta priprema nije se održavala posebno jer učenici jako dobro vladaju engleskim jezikom, a nastavnice su kroz radne materijale učenicima prezentirale neke stručne izraze koje će moći koristiti tijekom stručne prakse.


Kulturološka priprema održana je iz povijesti i geografije i to grada Bolonje, regije Emilio-Romagne i općenito države Italije. Kulturološka priprema održana je 20. siječnja 2016. za sve sudionike mobilnosti. Kulturološku pripremu održali su nastavnici povijesti i geografije, zaposlenici Tehničke škole Sisak.
Pedagoška priprema sudionika mobilnosti održana je 2. veljače 2016. sa temama iz tolerancije prema različitosti kultura, rasa, običaja i snalaženja u novim i nepoznatim situacijama. Pedagošku pripremu održala je pedagoginja Tehničke škole Sisak.


Isto tako održana su dva sastanka sa sudionicima mobilnosti i roditeljima na kojima su sudionici mobilnosti i roditelji upoznati sa radnim programom (Learning Agreement) i međusobnim pravima i obavezama u osiguranju kvalitete mobilnosti (Quality commitment) između svih strana uključenih u projekt. Roditelji sudionika mobilnosti potpisali su i suglasnost za sudjelovanje učenika na mobilnosti.

Učenici su prije puta opremljeni sa radnim odjelima, radnim cipelama, tenisicama i trenirkama sa logotipima Agencije za mobilnost i programe EU, Europske unije i Tehničke škole Sisak.

 


Pripremni posjet partneru u Italiji - YouNet u Bolonji

   

EU ISKUSTVOM DO KOMPETENCIJA ZA TRŽIŠTE RADA

Tehnička škola Sisak je na natječaju raspisanom u okviru programa ERASMUS+ koji je raspisala Europska komisija, a provodi Agencija za mobilnost i programe europske unije kandidirala projekt “EU iskustvom do kompetencija za tržište rada”. Projekt je odobren i sa Agencijom za mobilnost i programe Europske Unije potpisan je Ugovor broj. 2015-1-HR01-KA102-012851, ukupne vrijednosti projekta 89.586,00 Eura.

Partner sa talijanske strane koji je zadužen za osiguranje kvalitetnih kompanija za obavljanje stručne prakse je YouNet. YouNet djeluje kao prihvatna i posrednička organizacija koja osigurava vrhunsko stručno usavršavanje, podršku i mentorsko vodstvo za učenike strukovnog obrazovanja. Kao posrednička organizacija YouNet povezuje profile učenika i njihove obrazovne ciljeve s potrebama poduzetnika-domaćina;  pomaže u administrativnim procedurama i izradi izvještaja; temeljito priprema i vodi sudionike; obučava, daje podršku, nadgleda i prati poduzeća-domaćine.

U periodu od 10. siječnja do 12. siječnja 2016. godine organiziran je pripremni posjet nastavnika Tehničke škole Sisak talijanskom partneru u gradu Bolonji. Na pripremnom posjetu su bili ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović, dipl. ing. i nastavnici koji će voditi učenike Franjo Barišić, dipl. ing. i Stevče Arsoski, ing. Tijekom pripremnog posjeta ravntelj i nastavnici su obišli lokacije gdje će učenici biti smješteni, kao i neka od poduzeća u kojima će obavljati stručnu praksu. Prilikom posjeta dogovoreni su i ostali aspekti organizacije mobilnosti (prehrana sudionika mobilnosti, lokalni transport, nadzor i podrška sudionicima mobilnosti tijekom boravka u Italiji.)


Tiskovna konferencija u Sisačko-moslavačkoj županiji

Novi projekt Tehničke škole Sisak - Stručna praksa učenika u Bolonji

EU ISKUSTVOM DO KOMEPTENCIJA ZA TRŽIŠTE RADA

Tehnička škola Sisak potpisala je sa Agencijom za mobilnost i programe EU ugovor u financijskoj potpori za projekt stručne prakse učenika Tehničke škole Sisak "EU iskustvom do kompetencija za tržište rada" tijekom kojeg će 45 učenika Tehničke škole Sisak boraviti dva tjedna na stručnoj praksi u poduzećima u Italiji u gradu Bolonji. Financijska potpora koju je Tehnička škola Sisak dobila iz fonda ERASMUS+ iznosi 89.586,00 EURA.

Sažetak projekta:

Jedan od strateških ciljeva EU za razdoblje 2011-2020 je poboljšanje kvalitete i učinkovitosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i jačanje atraktivnosti i važnosti strukovnog obrazovanja, kako bi strukovno obrazovanje moglo odgovoriti na potrebe tržišta rada i u budućnosti dovelo do gospodarskog napretka EU i njenih članica. U skladu s tim je i zadatak da strukovno obrazovanje podigne kvalitetu obrazovanja i to ponajprije stalnim usavršavanjem iz novih tehnologija i uvođenjem u rad novih nastavnih metoda i kurikuluma. Da bi odgovorila na te izazove tj. povećala kvalitetu strukovnog obrazovanja, a tako i kompetencije učenika, Tehnička škole Sisak provodi brojne aktivnosti kojima je cilj povećanje kvalitete škole i povećanje kompetencija njenih učenika kako bi nakon završetka obrazovanja bili što konkurentniji na tržištu rada. Povećanje kvalitete Tehnička škola Sisak nastoji provesti stalnim usavršavanjem svojih nastavnika, opremanjem praktikuma, uvođenjem novih modernih kurikuluma okrenutih ishodima učenja, te provođenjem brojnih projekta okrenutih projektnoj nastavi. Sve te aktivnosti rezultiraju time da učenici koji završe obrazovanje imaju strukovne kompetencije relevantne i konkurentne na tržištu rada. Međutim ono što im još nedostaje je iskustvo praktičnog rada u poduzećima, jer zbog krize postoji sve manje poduzeća i sve manje mogućnosti da učenici obave stručnu praksu i steknu radno iskustvo. Zbog toga se Tehnička škola Sisak okrenula organiziranju stručne prakse učenika kroz fondove EU, a naročito kroz program Leonarde da Vinci i danas Erasmus+. Do sada je Tehnička škola Sisak provela pet projekta mobilnosti učenika, ali i nastavnika koji su se usavršavali u Njemačkoj, Irskoj, Sloveniji i Španjolskoj. Obavljanjem stručne prakse u poduzećima diljem EU učenici Tehničke škole Sisak dobit će radno iskustvo koje predstavlja jednu od ključnih kompetencija na tržištu rada.
Glavni cilj projekta je zato povećanje kompetencija učenika Tehničke škole Sisak obavljanjem stručne prakse u poduzećima u Italiji s ciljem povećanja konkurentnosti na tržištu rada.
Specifični ciljevi ovog projekta su proširivanje jezičnih i kulturoloških kompetencija učenika, te njihov osobni i profesionalni razvoj.
Projekt „EU iskustvom do kompetencija za tržište rada“ realizirati će se kroz tri tjedan stručne prakse koju će obaviti učenici završnih (četvrtih) razreda Tehničke škole Sisak koji se obrazuju u zanimanjima strojarski računalni tehničar, tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, tehničar za elektroniku, tehničar za računalstvo i ekološki tehničar. Praksu će učenici obaviti u poduzećima u Italiji, u okolici grada Bolonje u pokrajini Emilio-Romagne, jednoj od industrijski najrazvijenijih pokrajina u Europskoj Uniji s najvećim BDP-om po stanovniku u Italiji. Realizacijom stručne prakse učenici će moći provjeriti svoja znanja i vještine u praski, steći nova znanja i vještine, naučiti nove metode rada i tehnologije kojih još nema u RH, razviti svoje profesionalne i komunikacijske vještine, usavršiti engleski jezik, naučiti osnove talijanskog jezika, te upoznati kulturu jedne nove zemlje. Time će biti realizirani glavni i specifični ciljevi projekta, a učenici će dobiti nove kompetencije koje će ih razlikovati na tržištu rada od konkurencije što će moći i dokazati Europass mobility dokumentom.
Direktni korisnici projekta su učenici Tehničke škole Sisak koji će obaviti stručnu praksu i to ukupno 45 učenika u zanimanjima strojarski računalni tehničar (9 učenika), tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom (9 učenika), tehničar za elektroniku (9 učenika), tehničar za računalstvo (9 učenika) i ekološki tehničar (9 učenika). Indirektni korisnici biti će ostali učenici škole (527 učenika) kojima će učenici koji su bili na mobilnosti prenijeti iskustva. Isto tako indirektni korisnici su i nastavnici u pratnji i ostali nastavnici u školi (ukupno 51) kojima će učenici i nastavnici koji su bili na mobilnosti prenijeti iskustva, ali i ostale škole i lokalna zajednica kojima će se diseminirati rezultati projekta kroz medije kako bi spoznali mogućnost i vrijednost mobilnosti učenika. Neizravni korisnici biti će i poduzeća koja će dobiti učenike sa kompetencijama potrebnim na tržištu rada.


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Korisni linkovi

 > Sisak1

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
CMS za škole logo
Tehnička škola Sisak / Marijana Cvetkovića 2, HR-44010 Sisak / www.ss-tehnicka-sk.skole.hr / ured@ss-tehnicka-sk.skole.hr
preskoči na navigaciju