preskoči na sadržaj

Tehnička škola Sisak

10. sastanak LdV projekta CNC&IT u Sisku

Deseti sastanak CNC&IT projekta odvijao se u Sisku od 5.05. do 9.05.2015. u Sisku. Sastanku su nazočili  parterski timovi iz Slovenije, Poljske i Španjolske. Ovaj sastanak je imao ulogu pokazati dosege koje su učinile partnerske ustanove tijekom gotovo dvogodišnjeg rada u području CNC tehnologije.

Koordinator projekta Mario Kus je odlučio dati priliku učenicima Tehničke škole, sudionicima u projektu, da vode cijeli sastanak na engleskom jeziku, koji je ujedno i radni jezik projekta. Projekt je otvorila učenica Doris Trtanj, a pozdravni govor u ime domačina je održao Davor Malović, ravnatelj Tehničke škole Sisak. Mario Kus, koordinator projekta, također je pozdravio sve prisutne goste iz Europskih zemalja i zaželio im ugodan boravak u Sisku i Hrvatskoj.

Nakon uvodnih govora počele su prezentacije dostignuća CNC partnera. Budući se izrada replike Ranokrščanske svjetiljke nametnula kao stvarni produkt CNC&IT projekta, pristupilo se prezentacijama tehološkog načina izrade iste.

Prvi su nastupili predstavnici Tehničke škole Sisak, učenici Fran Došen i Hrvoje Mioković. U 15 minutnoj prezentaciji su pokazali  najbitnije postavke tehnološkog dizajna i izrade "sisačke" replike Svjetiljke.

Druga prezentacija je bila od strane španjolskih partnera. instituta AIJU i učenika srednje škole La Foia iz grada Ibi pokraj Aliantea. Mladi Španjolci su se odlično pripremili i vrlo energično prezentirali "španjolsku" repliku.

Treću prezentaciju se izveli predtavnici Sisačkog muzeja, koji su ujedno i vlasnici originala ranokrščanske svjetiljke. Prezentacijom je prikazana povijest ranokrščanske svjetiljke, kao i ostali bitni aspekti iste.

Nakon izvedenih prezentacija pristupilo se uspoređivanju "sisačke"i "španjolske" replike s orignalnom Svjetiljkom, koju su djeltanici Muzeja za ovu priliku donjeli u Tehničku školu Sisak.

Drugi dio prvog radnog dana prisutni partneri su imale priliku vidjeti izradu pojednih dijelova "sisačke" replike Svjetiljke na školskim CNC strojevima. Na licu mjesta su nastavnici i učenici imali priliku razmjeniti iskustva u izradi.

 

Drugi dan je bio rezerviran za posjet Zagrebu. Tijekom boravka u Zagrebu posjetili smo Muzej suvremenih umjetnosti, Hrvatski Sabor te razgledali Gornji grad.

Treći dan sastnaka odvijao se u CNC kabinetu Tehničke škole Sisak. Učenici strojarskog usmjerenja treće godine Tehničke škole Sisak su izvršili jedno dnevni tečaj iz crtanja u CAD računalnom programu CATIA za učenike iz Poljske.

Nakon dizajniranja jednostavnog sklopa, isti je izrađen na školskim CNC strojevima. Tom prilikom mladi Poljaci su imali priliku programirati CNC strojeve uz podršku naših učenika.

Bilo je vrlo zanimljivo i inspirativno za sve!

Hvala svim partnerima koji su bili u Sisku na jednom velikom iskustvu kojim smo obogaćeni tijekom četiri dana intenzivnog  druženja.

Hvala također našim učenicima, mladim strojarima, koji su odradili svoje dobivene zadatke u projektu, te su dokazali svoju zrelost i odgovornost.

Praktični dokaz da na mladima svijet ostaje!

 

 

 

 

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Korisni linkovi

 > Sisak1

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
CMS za škole logo
Tehnička škola Sisak / Marijana Cvetkovića 2, HR-44010 Sisak / www.ss-tehnicka-sk.skole.hr / ured@ss-tehnicka-sk.skole.hr
preskoči na navigaciju