preskoči na sadržaj

Tehnička škola Sisak

Novim znanjima i vještinama do lakšeg pristupa tržištu rada

           

 

Projekt " Novim znanjima i vještinama do lakšeg pristupa tržištu rada" namijenjen je učenicima i nastavnicima Tehničke škole Sisak i zamišljen je kao odgovor na povećane potrebe učenika i nastavnika Tehničke škole Sisak za stjecanjem radnog iskustva i znanja i vještina temeljenih na radu.

U Tehničkoj školi Sisak obrazuju se učenici u području strojarstva, elektrotehnike, ekologije i kemijske tehnologije za zanimanja strojarski računalni tehničar, tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, tehničar za elektroniku, tehničar za računalstvo i ekološki tehničar. Nakon završetka obrazovanja učenici stječu zvanje tehničara i kompetencije s kojima konkuriraju za posao na tržištu rada. Nastojeći da kompetencije učenika koji završe obrazovanje u školi budu što konkurentnije na tržištu rada Tehnička škola Sisak zadnjih desetak godina provodi brojne aktivnosti kojima je zajednički cilj povećanje kvalitete škole, što u konačnici rezultira povećanjem kompetencija učenika koji završavaju školu, a s tim i lakše pronalaženje zaposlenja na tržištu rada.

Kako je jedan od strateških ciljeva EU za razdoblje 2011.-2020. poboljšanje kvalitete i učinkovitosti strukovnog obrazovanja sa zadatkom da strukovno obrazovanje odgovori potrebama tržišta rada i u budućnosti dovede do gospodarskog napretka EU i njenih članica, tako se i Tehnička škola Sisak okrenula zadatku da podigne kvalitetu strukovnog obrazovanja u školi. Tako su uvedeni novi kurikulumi iz zanimanja strojarski računalni tehničar, tehničar za elektroniku, tehničar za računalstvo i ekološki tehničar. Osnovna karakteristika tih novih kurikuluma je potpuno novi koncept obrazovanja okrenut ishodima učenja. Kurikulumi su osuvremenjeni i u njih su uključeni sadržaji relevantni za tržište rada. Učenici zatim mogu birati između nekoliko ponuđenih modula koji imaju različite nastavne predmete i vode do različitih ishoda učenja, a uspostavljen je i sustav kreditnih bodova za uspoređivanje kvalifikacija sa srodnim kvalifikacijama iz drugih zemalja EU. Osim toga škola je provela brojne projekte i na taj način opremila svoje praktikume, nabavila novu operemu, a nastavnici su prošli stručna usavršavanja na kojima su stekli kompetencije koje im omogućavaju uvođenje novih nastavnih metoda i nastavnih sadržaja koji će pratiti razvoj tehnologije. Osim toga škola provodi brojne inovativne projekte, a učenici sa svojim radovima sudjeluju na sajmovima inovacija gdje redovito osvajaju vrijedne nagrade. Jedan od najpoznatijih projekata je utrka solarnih automobila ulicama Grada Siska. Tehnička škola Sisak imenovana je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Regionalnim centrom kompetencija u sektoru elektrotehnika i računalstvo što će u budućnosti školi staviti na raspolaganje velika financijska sredstva za opremanje, izradu novih kurikuluma, usavršavanje nastavnika i usku suradnju sa gospodarstvom u okruženju.

Provodeći sve ove aktivnosti učenici Tehničke škole Sisak dobivaju znanja i vještine koje su danas konkurentne na tržištu rada, a nastavnici  kompetencije koje im omogućavaju da učenicima pruže kvalitetno obrazovanje. Učenicima još jedino nedostaje praktično iskustvo rada u poduzećima, kao i znanja i vještine stečene temeljem praktičnog rada. Zbog toga smo se u ovom projektu odlučili na organizaciju stručne prakse kroz mobilnost učenika u poduzećima u EU. Isto tako i nastavnici će provesti određeno vrijeme u poduzećima i na taj način steći uvid u znanja i vještine koje su potrebne na radnom mjestu.

Zbog toga je glavni cilj ovog projekta povećanje znanja i vještina učenika Tehničke škole Sisak obavljanjem stručne prakse u poduzećima u EU i povećanje kompetencija nastavnika strukovnih predmeta kroz praćenje proizvodnje u poduzećima. Učenici će povećati svoja znanja iz područja IKT, CNC tehnologije, elektrotehnike i ekologije, a nastavnici iz područja CNC tehnologije i elektronike. Stručnu praksu učenika organizirat ćemo u ovom projektu u gradu Bolonja u Italiji i Sevilja u Španjolskoj u trajanju od tri tjedna. U poduzećima u gradu Bolonji stručnu prasku imat će 24 učenika iz područja IKT, CNC i elektrotehnike, a u poduzećima u gradu Sevilja 14 učenika iz područja IKT, CNC i ekologija, te dva nastavnika u trajanju dva tjedna i to jedan diplomirani inženjer strojarstva koji će pratiti proizvodnju u kompaniji specijaliziranoj za CNC obradu, te jedan diplomirani inženjer elektrotehnike koji će pratiti proizvodnju u kompaniji specijaliziranoj za elektroniku u automobilskoj industriji.

Osim temeljnih znanja struke učenici, ali i nastavnici povećat će svoje jezične kompetencije, razviti komunikacijske vještine, steći poslovne kontakte i povećati kulturološke kompetencije. U životopisu će dobiti jednu vrlo rijetku stavku iskustva rada u inozemstvu, koja će ih razlikovati od ostalih kandidata za zapošljavanje, a svoje kompetencije će moći i dokazati jer će posjedovati Europass mobility dokument, a stečeni ishodi učenja priznat će im se putem ECVET sustava kreditnih bodova.


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Korisni linkovi

 > Sisak1

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
CMS za škole logo
Tehnička škola Sisak / Marijana Cvetkovića 2, HR-44010 Sisak / www.ss-tehnicka-sk.skole.hr / ured@ss-tehnicka-sk.skole.hr
preskoči na navigaciju